Reconstructie consoles Venray

 

Snijwerk aan de gedraaide ornamenten

 

Hierboven een indruk van de kleinere onderdelen die in de verbindingen in de consoles worden gebruikt. We maken alles op maat en van eiken: pennen, deuvels en ‘veren’. Veren zijn smalle pennen, in dit geval los, soms ook vast aan het onderdeel gebruikt.

Rechts: nadat de grondvorm voor het ornament is gedraaid worden nu de bladeren op gesneden alsof ze op de gedraaide vorm  liggen. Alle consoles worden tegelijkertijd gesneden zodat ze zoveel mogelijk gelijken en efficient gewerkt kan worden.

Tekeningen maken op basis van foto’s.

 

Voor de Petrus Banden Kerk te Venray zijn wij begonnen met het maken van een reconstructie van de consoles waar de beelden op stonden. Als bron gebruiken  wij enkele foto’s van voor de 2e WO. De baldakijnen die boven de beelden hangen hebben wij in 2014 gereconstrueerd, die ervaring en maten gebruiken wij natuurlijk bij dit project.

Uitzoeken en schaven van het eikenhout

 

Stapels met onderdelen

 

Kleimodel van het ornament

 

Van het kleimodel maakten we een afgietsel in siliconenrubber (groen), daaromheen een gipsen steunmal. Deze steunmal dient om het siliconenrubber in vorm te houden tijdens het gieten van het gipsmodel. Het kleimodel is slecht houdbaar (krimpt en schimmelt), een gipsen afgietsel kan de komende maanden als basis dienen voor het houtsnijden.

Hierboven een kopie uit een 19e eeuws ornamentenboek. Dit soort tekeningen gebruiken wij als inspiratie voor de details. Op de oude foto’s zijn de details niet goed te zien. In dit soort afbeeldingen vinden we soortgelijke vormen. Op basis van vele van deze tekeningen hebben we nu een kleimodel van het ornament dat aan de onderkant van de console is bevestigd gemaakt.

We weten natuurlijk niet zeker hoe deze vorm eruit heeft gezien, maar zo komen we waarschijnlijk het meeste in de buurt.

Verbindingen en bewerkingen van de onderdelen

 

Elk onderdeel wordt nu van zijn geschaafde vorm in de definitieve vorm gebracht. Zoveel mogelijk wordt gebruik gemaakt van mallen om de bewerkingen zo vlot mogelijk te kunnen doen. Hier worden de boven en onderplaat afgekort en in verstek. Daarna komen er schuine kanten aan en een sponning.