Een replica van de troon van Toetanchamon

 

Voor het maken van deze stoel heb ik op basis van foto’s, literatuur en een enkele schets van de opgraver van het graf van Toetanchamon (Howart Carter) constructietekeningen gemaakt. De buitenmaten zijn wel bekend. Voor de meeste onderdelen heb ik 1 op 1 mallen getekend, die heb ik gebruikt om de onderdelen grof uit te zagen en de verbindingen op de juiste plek te kunnen maken.

Houtsoort

Als je van cederhout spreekt, zijn er zo in eerste instantie vele keuzes. In de loop van de eeuwen zijn er wel 20 houtsoorten die ‘ceder’ worden genoemd, die niet tot de werkelijk oorsponkelijke cederfamilie behoren. Bovendien spelen bij de keuze voor een bepaalde houtsoort, behalve de origineel gebruikte houtsoort, ook andere factoren een rol; namelijk de verkrijgbaarheid van het hout, de ontwikkeling van de soort zelf en de eventueel veranderde groeigebieden van de boomsoort (bijv. ceder dat in Nederland gegroeid is heeft waarschijnlijk andere eigenschappen dan de ceder uit het afrika).

de constructie

De constructie van deze replica is gebaseerd op foto’s en literatuur. Foto’s heb ik verzameld uit allerlei literatuur en de Egyptoloog Huub Pragt heeft een aantal digitale foto’s in het museum gemaakt. Uit de literatuur over Egyptische meubelen heb ik veel informatie over de constructie van meubelen en stoelen kunnen toepassen op de reconstructie van deze stoel. Als laatste was van zeer groot belang de schets van Howard Carter, de opgraver van het graf van Toetanchamon, , zie afbeelding. De buitenmaten heeft Howart Carter in zijn aantekeningen opgenomen die de basis hebben gevormd voor mijn reconstructie. Na mijn eerste werktekeningen heeft Geoffrey Killen geadviseerd te onderzoeken of ik in mijn werktekeningen Egyptische maatvoeringen kon terugvinden. Hierop heb ik besloten mijn werktekeningen voor zover dit mogelijk was aan te passen aan Egyptische maten. Deze maten zijn de koninklijke El (524 mm) en de korte El (450 mm) die weer verdeeld zijn in palmen en duimen. De maten heb ik gebaseerd op Geoffrey Killen zijn artikel in het ‘Ancient Egypt Magazine’ van Januari/Februari 2003 (zie bronnenlijst). Voor de koninklijke en korte El heb ik tot 48 duimen (2 El) uitgerekend wat de maten in millimeters zouden zijn (afgerond op hele millimeters) en dit toegepast op mijn meubel.