Houten hart snijden


Wie zelf wil houtsnijden kan goed beginnen met een platte vorm of een paar letters. Hier laat ik zien hoe je een houten hartje uit kanhoutsnijden-leren-1 snijden met een aantal letters erin. Ik heb hier een stuk Douglas met de lintzaag uitgezaagd.

Op de foto is een klopper te zien en een guts voor het eerste grovere werk; dit is een 7/30, je kunt ook een 5/25 nemen, als het maar een flauw ronde guts en wat bredere guts is zodat je het eerste hout wat sneller weg kunt halen.

 

 

houtsnijden-leren-2

Een ronding begint en eindigt ergens, de maximale rand van de ronding kun je uittekenen op het hout, zodat je hier overal van hetzelfde uitgaat. Teken altijd zoveel mogelijk uit wat je gaat doen, en blijven van de lijnen af tot het einde.

houtsnijden-leren-4

houtsnijden-leren-5

houtsnijden-leren-3

Als je het meeste hout heb weggehaald kun je met een platte beitel alles zoveel mogelijk glad steken.

 

 

 

 

De moeilijkste plek waar het hartje rond gemaakt wordt is in het midden. Hier heb ik met een half ronde gut eerst een inkerving gemaakt en daarna met de flauw ronde guts al het hout er omheen weggehaald.
houtsnijden-leren-6houtsnijden-leren-7

Met schuurpapier haal je de uiteindelijke oneffenheden weg, nadat je zoveel mogelijk met een rechte beitel hebt gedaan.

 

 

 

houtsnijden-leren-9

houtsnijden-leren-8Met Carbonpapier heb ik de letters op het hout overgebracht.

 

 

 

 

Daarna begint het uitsteken van de letters. Met een fijne rechte smalle beitel hak je eerst in het midden van de letter recht naar beneden. Daarna maak je de letter een V-vormige groef door van links en rechts naar de middenlijn te hakken.
houtsnijden-leren-11houtsnijden-leren-12

 

 

 

 

 
Ik gebruik een smalle 3/8 guts voor de ronde kanten en de details, dit ligt ook aan de grootte van de letter. Hieronder laat ik nog enkele detailfoto’s zien van hoe ik de gutsen dan gebruik.

houtsnijden-leren-16houtsnijden-leren-18

 

 

 

 

houtsnijden-leren-18houtsnijden-leren-16houtsnijden-leren-17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
houtsnijden-leren-20Na het uitsnijden van de letters heb ik het hartje goed geschuurd tot korrel 150, daarna afgewerkt met Tonkinoise, een goede olie op basis van lijnolie en chinaolie, geschikt voor buiten. Het is milieuvriendelijk, stinkt niet en je hoeft er geen masker bij te dragen.

Daarna de letters ingeverfd met olieverf, en nog een paar keer in de lijnolie gezet. Het hartje kan nu buiten opgehangen worden!

Kijk ook bij mijn artikel om een 3D vorm uit te snijden: Houten kalf.