Een 3D vorm uitsnijden

In opdracht van FSC Nederland hebben wij een replica van Het Gouden Kalf (de grote prijs van het Nederlands Film Festival) van hout gemaakt. Dit Houten kalf werd  24 september a.s. in Cinemec in Leidsche Rijn, in verband met FSC Friday geschonken. Wij vonden dat uiteraard een grote eer!

Bekijk hier de film van het maakproces in Youtube; film maakproces houten kalf

Hieronder een indruk van het werkproces van het maken van een drie-dimentionale vorm uit hout.Zoals bij elke opdracht voor houtsnijwerk worden eerst zoveel mogelijk afbeeldingen en mogelijk tekeningen gemaakt of verzameld van het te maken beeld. In dit geval hebben we van de opdrachtgever aanzichten gekregen van alle kanten, hierdoor hoeft er bijvoorbeeld geen kleimodel gemaakt te worden, wat bij vrije opdrachten (3dimentionale) wel vaak gebeurd.
Omdat het Gouden kalf zo’n specifiek objekt is kun je niet teveel afwijken van de stijl van het originele kunstwerk, maar we willen er wel een eigen stijl en karakter aan meegeven omdat dit kalf uit een ander materiaal gemaakt wordt en een andere betekenis heeft dan het Gouden kalf. Dit houten kalf staat symbool voor Duurzaam bosgebruik, en daarom mag het materiaal ‘hout’ ook gezien worden en zijn eigen karakter krijgen. Het origineel dat eerst uit was gemaakt is en daarna uit brons gegoten, heeft een andere oppervlaktestructuur, veel gladder en ronder dan wat je in hout als specifiek karakter zou kiezen.
Daarna wordt het hout geschaafd en maak je een plan hoe het beeld uit het hout gehaald wordt, in dit geval hebben we gekozen voor 5 plakken die op elkaar gelijmd worden. Afhankelijk van het beschikbare hout kan het soms uit 1 stuk gemaakt worden of wordt hout samengesteld.
Met potlood worden de contouren overgebracht op het hout en met de lintzaag zoveel mogelijk uitgezaagd voordat het geheel wordt gelijmd.
lintzagen-houtsnijwerk-eikenhouten-kalf
 3-dimentionaal-snijwerk
Alle ‘plakjes’ zijn uitgezaagd, nu zagen we nog zoveel mogelijk het vooraanzicht uit, zodat zoveel mogelijk dingen al ‘op zijn plek zitten’, voordat je het geheel in elkaar lijmt. Aan de bovenkant is te zien dat het hout nog op de volle breedte is gelaten, dit om het hout nog steeds goed recht onder de lintzaag te kunnen houden. Dit wordt voor het lijmen verwijderd, het is een hulpmiddel.
 houtsnijden-hoe-doe-je-dat
hout-voorbereiden-met-boormachine
 Bij dit werk doe je zoveel mogelijk voorbereiding met de machine (lintzaag, decoupeerzaag etc.) omdat het daadwerkelijke houtsnijwerk veel uren kost. Wanneer dus zoveel mogelijk aanzichten al uitgezaagd zijn, bovenaanzicht, vooraanzicht en wellicht nog een bovenaanzicht, heb je heel veel richting aan de vorm die er al in zit.
 decoupeerzagen-houtsnijwerk
De gaten tussen de poten heb ik er met de decoupeerzaag uitgehaald, door de hoeken voor te bereiden met de kolomboor, heb je hier geen last van vervelende hoeken.
lintzagen-houtsnijwerk-voorbereiden
 Nu is het hout zover dat het gelijmd kan worden.
 

 

 

Na het lijmen breng ik nog zoveel mogelijk het bovenaanzicht in de vorm, en hieronder ga ik dan echt beginnen met houtsnijden. Steeds meer de vorm erin brengen, elke keer weer even met het potlood in de hand naar de tekeningen en foto’s kijken en aantekenen wat er nog weg kan, ronder dieper etc.

 

 

 

Hieronder kun je zien hoe ik de diktes van vormen opmeet, die vergelijk ik daarna met het zijaanzicht. Als alles zijn juiste dikte heeft, werk je verder op grond van je gevoel en wat je ziet, nu is het steeds weer kijken, vergelijken, elk aanzicht bekijken.

De laatste details worden hierboven gesneden, het hoofdje. En hieronder komen de logo’s erin van FSC Nederland en Hollands Hout. Dit wordt gedaan met onze CNC-freesmachine.